آرتروز کمری چیست ؟ دکتر پریسا یوسف فام به این سئوال پرتکرار کاربران پاسخ داده اند: آرتروز یک مشکل شایع در ستون فقرات کمری است که می تواند باعث علائم زیادی شود. آرتروز کمر و ستون فقرات یک مشکل شایع در بین بیماران مسن بوده ولی ممکن است در بین همه رده های سنی مشاهده گردد. در ادامه مقاله آرتروز ستون فقرات با علائم و تشخیص این بیماری آشنا خواهیم شد.
مهره های ستون فقرات در سه نقطه به یکدیگر متصل می شوند:
اول، در جلوی نخاع، مهره ها به وسیله ی یک دیسک بالش مانند به یکدیگر متصل شده اند. دوم، در پشت نخاع، مهره ها به وسیله ی دو مفصل کوچک به نام مفاصل فاست به یکدیگر متصل اند. این مفاصل فاست به کمک دیسک بین مهره ای باعث حرکات ستون فقرات می شوند (مانند خم شدن به جلو و عقب و یا چرخیدن به طرفین). آرتروز یا اسپوندیلوز به معنی استحاله و تخریب این سه منطقه اتصال درسطح جسم مهره ها و مفاص متصل کننده مهره ها یا فاست دیده می شود. هرگونه انحراف و انحناء ستون فقرات (اسکولیوز) موجب توزیع نامتناسب فشار به مفاصل شده و در پیشرفت آرتروز موثر است.
شایع ترین نوع آرتروز ستون فقرات ، استئوآرتریت یا آرتروز دژنراتیو (آرتروز ناشی از استحاله) می باشد. با ابتلا مفاصل ستون فقرات به آرتروز حرکت مهره ها دچار خشکی و درد ناک می شوند.
علائم آرتروز ستون فقرات
آرتروز ستون فقرات کمری معمولا باعث درد محوری در فقرات شده و این درد به خصوص در اوایل صبح و هنگام بیدار شدن از خواب احساس می شود و با گذشت زمان تخفیف می یابد. فعالیت های طولانی و یا سنگین باعث تشدید علائم آرتروز ستون فقرات می شوند. با پیشرفت آرتروز زوائد استخوانی ریز (استئوفیت ها) تشکیل و گسترش یافته و در صورت پیشرفت زاوئد در داخل کانال ریشه های عصبی را تحت فشار و تحریک قرار داده که موجب دردهای انتشاری نظیر دردهای سیاتیکی در اندام ها می گردند و لذا بیماران علائم تنگی کانال را تجربه خواهند کرد.

آرتروز ستون فقرات
علل آرتروز ستون فقرات
- سن : از دهه چهارم زندگی به بعد شایعتر است.
- جنس : ابتلا به آرتروز در میان زنان حدود دو برابر مردان است.
- آسیب : مانند جراحات به جای مانده ناشی از تصادف، حوادث ورزشی و یا آسیب های شغلی
- وراثت : احتمال به ارث بردن بدشکلی های مفاصل و نقص در غضروف ها وجود دارد.
- اضافه وزن : وزن بیش از اندازه باعث فشار به مفاصل می شود.
تشخیص آرتروز ستون فقرات
معاینه فیزیکی و بررسی رفلکس عضلات و بررسی تعادل و راه رفتن بیمار حائز اهمیت زیادی است.
آزمایشهای تصویربرداری
آزمایش های تصویربرداری اطلاعات کاملی از نظر بررسی مشکلات ساختمانی مهره ها و نخاع و آرتروز در اختیار پزشک می گذارد که شامل :
پرتونگاری ساده کمر : جهت بررسی عفونت یا توده استخوانی و تغییر قوس مهره ها و نیز زوائد استئوفیتی در مهره ها است.
سی تی اسکن : چنانچه مشکلات فوق در گرافی ساده مطرح باشد جهت بررسی دقیق تر می توان از سی تی اسکن استفاده کرد.
ام.آر.آی : جهت بررسی بافت های نرم از جمله دیسک ها ، رباط ها ، نخاع و اعصاب نخاعی استفاده می گردد.
تست عملکرد عصب و عضله
تست عملکرد عصب و عضله یا همان نوار عصب و عضله به منظور تعیین شیوه انتقال صحیح پیام ها ی عصبی و کارکرد فیزیولوژیکی اعصاب استفاده میشود که شامل دو قسمت اولیه بررسی قدرت و سلامت ماهیچه و ثانویه بررسی سرعت هدایت پیام عصبی و وجود احتمال تحریک یا تخریب عصبی می باشد.
راههای درمان آرتروز ستون فقرات
پس از بررسی های لازم با توجه به شرایط بیمار، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی راههای درمان آرتروز ستون فقرات را به بیمار توضیح و پیشنهاد خواهد، که این روش های درمانی در یک مقاله جداگانه به زودی در سایت قرار خواهد گرفت.